Results 1 to 7 of 7

Thread: Using Tabledit to transpose from Manadolin GDAE to Mandola CGDA

  1. #1
    Registered User J.C. Bryant's Avatar
    Join Date
    Nov 2002
    Location
    Poplar Bluff, Missouri
    Posts
    232

    Default Using Tabledit to transpose from Manadolin GDAE to Mandola CGDA

    Have youi used TAbledit to transpose Mandolin tunes to Mandola tunes? How, exactly would you do that. It seems like it could be done with corresponding tab, as well. Right?

  2. #2

    Default Re: Using Tabledit to transpose from Manadolin GDAE to Mandola CG

    I know how to do it using Finale or MuseScore.....I'm not sure you can w/ TablEdit.
    Chris from Tucson
    2007 Heiden Artist #F102
    1919 Whiteface A3 (found on eBay for $15!!)
    2016 Mann Octave OSEM
    1972 Martin D18

  3. #3
    Orrig Onion HonketyHank's Avatar
    Join Date
    Jun 2015
    Location
    Beaverton, OR, USA
    Posts
    1,451

    Default Re: Using Tabledit to transpose from Manadolin GDAE to Mandola CG

    No problem. Click on the module box up in the upper right corner and the module dialog should come up. Click on the Tuning tab of the module dialog. Then change all the notes for each course from GDAE to CGDA. In the Impact box, click on Fingerings. Click the Apply button or the OK button. That should do it.
    New to mando? Click this link -->Newbies to join us at the Newbies Social Group.

    Just send an email to rob.meldrum@gmail.com with "mandolin setup" in the subject line and he will email you a copy of his ebook for free (free to all mandolincafe members).

    My website and blog: honketyhank.com

  4. The following members say thank you to HonketyHank for this post:


  5. #4

    Default Re: Using Tabledit to transpose from Manadolin GDAE to Mandola CG

    You can also transpose tunes using mandolintab.net thatís if you write the notes out as an .abc file. You can get harmonised voicings too by transcribing for example, up four frets and then change the key signiature back to the original key.
    Good luck!

    (musescore imports .abc and exports, I think midi, which can be changed to .abc)

  6. The following members say thank you to Simon DS for this post:


  7. #5
    Registered User J.C. Bryant's Avatar
    Join Date
    Nov 2002
    Location
    Poplar Bluff, Missouri
    Posts
    232

    Default Re: Using Tabledit to transpose from Manadolin GDAE to Mandola CG

    HonketyHank, I've tried it a couple times and it makes some changes, mostly in the notateion area, but the tab does nto seem to change. I'm doing something wrong and will keep working at it. Thanks.

  8. #6
    Registered User Pete Braccio's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Now in the Pacific Northwest
    Posts
    1,028

    Default Re: Using Tabledit to transpose from Manadolin GDAE to Mandola CG

    Ensure that you have you have the Impact "Fingerings" checkbox selected. This is in the Score->Instument dialog box under the Tuning tab. This is how you change the tab and not the notes.

    Also, you might have to Transpose down 12 Intervals (an octave) to keep your fingerings in the first position.
    Pete Braccio

    "The Rules: Play nice and don't run with scissors"
    http://www.braccio.me
    Check out my web site for:
    Jack Tottle music files
    BBC Virtual Session files
    O'Neill's PDFs
    ITM Tunebooks, and more

  9. #7
    Registered User J.C. Bryant's Avatar
    Join Date
    Nov 2002
    Location
    Poplar Bluff, Missouri
    Posts
    232

    Default Re: Using Tabledit to transpose from Manadolin GDAE to Mandola CG

    Thank you, I did it! I appreciate your hellp. J.C.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •